Плоча 177-Напус Буниас Силвестрис
  • Неодамнешно

Плоча 177-Напус Буниас Силвестрис

DEN 2.33

Количината на стоката
Тековен

  • Security policy (edit with Customer reassurance module)
  • Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
  • Return policy (edit with Customer reassurance module)

Леонхарт Фукс (1501-1567) Илустрирана Плоча Де Историа стирпиум (еден лист) Базел : 1547 Рачно обоени дрворез гравирање 14" х 9 ● "големина на хартија 18 1/4" х 13 " врамени (златен лист) Билките се книги што ги содржат имињата и описите на растенијата и нивните лековити својства. Билката се намалила Во Текот на Средниот Век, западноевропските билки од таа er се засновале на делата на класичните автори, особено Педаниос Диоскоридес, античкиот грчки писател кој бил татко на медицинската ботаника. Ова ќе се промени со објавувањето На Илустрираниот хербал де историа на леонхарт фукс стирпиум коментари инсињ. Планот и организацијата на хербалот беше целосно оригинален со Фукс, иако работата вклучуваше некои материјали добиени од Неговите Класични претходници.Фуксовата историја стирпиумот претставуваше импресивен прв чекор од средновековното суеверие до модерната ботаника. Леонхарт Фукс, германски доктор по медицина, ја осуди ужасната состојба на медицинската пракса за време на неговиот живот. Повеќето лекари од неговото време се потпираа на информации од неписмени аптекари, кои, пак, беа во зависност од селаните кои собраа корени и билки за нив. Фукс сфатил дека пациентите лесно можат да бидат отруени отколку излечени поради неправилна идентификација на растенијата. Затоа тој ја составил оваа билка за да ја подобри германската фармакопеја со референца за точни илустрации и идентификации на лековити билки и на германски и на латински. Резултатот беше книга со голем сјај, без еднаква меѓу билките од шеснаесеттиот век. Илустрирано е со 511 рачно обоени дрворез фигури, сите оригинални и прикажани од животот. Фукс погледна кон живите растенија за неговите илустрации, отстапување од вообичаената практика во тоа време, но потоа ги "подобри" со отстранување на сите природни несовршености и со прикажување на растение во фазите на цветање и плодни истовремено. Овие бројки воспоставија стандард на ботаничка илустрација што траеше до денес, и повеќе од.