KiCK-OFF i BORÅS den 24 oktober, 2015, Kl. 11 - 23

"Are we wasted? Do we have a future?"


Globalisering, konsumtion, tillväxt, trender, hälsa, monokultur, orättvisor, utsläpp... och svinn! 2013 slängde varje svensk i genomsnitt 9,5 kg textilier och 107 kg mat. Vilken utmaning! Vad kan vi göra för att minska svinnet och leva resurs- och klimatsmart? Välkommen till en festival i att tänka om. Ett kul sätt att träffas och hitta lösningar! Kom, var kreativ och hjälp till. Nya grepp och pepp. För en skön, grön framtid. I samarrangemang med Folkuniversitetet m.fl.

 

Facebook EVENT

ReFashion @Textilmuseet
https://www.facebook.com/events/1634019526875928/
ReFood @Orangeriet Borås
https://www.facebook.com/events/1694540957448529/


PROGRAM

Kl. 11 - 17 — ReFashion @ Textilmuseet

Hur står det till i garderoben? Har du kläder som inte används eller riskerar att slängas? Ta med dem till Textilmuseet.  Vi har idéer och lösningar (och även plagg du kan göra om).
 

ReFashion MEGAWORKSHOP

11.00 - 13.30
Sju stationer där du får tips och hjälp med att uppgradera din garderob! Vi visar hur du färgar med växter och mat. Pimpar med stickat, virkat, vintage, broderi, bling, objekt och tryck. Gör kollagekläder, reparerar, syr om. Vi diskuterar stil, uttryck och hållbart mode!
(Ifall du inte fick med dig något eget plagg att göra om, så finns det lite kläder som Klädbiblioteket The Wardrobe bidrar med.) 
Samarrangör: Folkuniversitetet Borås


UPCYCLING Fashion

13.45
Invigning av en miniutställning med 'upcycling fashion' och redesign från samtida designer i Berlin och Borås, samt kläder från museets samlingar. Intendent Eva Blomqvist och huvudarrangör Runa Juhanisdotter hälsar välkomna. Anna Lidström, konstnärlig ledare för Re:textile berättar lite om 'design for re-design' och intendent Marie-Louise Johansson berättar om dåtida upcycling, samt visar och berättar om några objekt från museets samlingar.


Re: heritage

14.00 - 15.00
Föreläsning av Staffan Appelgren från Göteborgs Universitet om Re:heritage; ett forskningsprojekt som fokuserar på cirkuleringen av materiell kultur på secondhandmarknaden ur ett kulturarvsperspektiv. Följt av samtal med Staffan Appelgren, konsthistoriker Petra Holmberg och publiken. 
Arrangör: Folkuniversitetet Borås


Swap&Tell

15.00 - 16.00
Ett slow, lite personligare klädbyte. Ta med ett (eller fler) schyssta plagg som du inte använder, men heller inte gjort dig av med. Du får en etikett av oss där du kan berätta något om plagget. Något som kan vara kul att veta - varför du köpte plagget,  varför du inte bär det, vem som gjort det, var du köpte det, vem du fått det av eller hur du hittade det, något som hänt när du hade det på dig... Kolla, prova, fika och diskutera kläders betydelse och värde. Gästas bl a av David Goldsmith, forskare på Textilhögskolan. Byt både historier och schyssta kläder.
 

Sunbender Live

15.30
Skön akustisk musik av Jaz McDow, Daniel Waern, the Stonebreaker och Mikael Bergqvist. Gitarr, sång, percussion och bas.


ReLookBook STUDIO

15.30 - 17.00
Var med och skapa en ReLookBook för Instagram! ReStyla och visa upp din egen look, t .ex. det du skapat i workshoppen, ditt klädbytarfynd, det du kom i eller något från provgarderoben.  Bli konstfullt plåtad av slow creations a.k.a Petra Holmberg.
 

Greenspeech — Detox Fashion

16.30 - 17.00
Greenpeace föreläser och visar film om kampanjen som får modeindustrin att "clean up its act"!

Glöm inte att ta en pusselbit! (Läs mer om Pussel Borås nedan.)
Vanlig entré 50kr - Vuxen/pensionär
Fri entré Barn och unga t o m 25 år samt studenter

Kl. 18.30 - 23 — ReFood @ Orangeriet Borås

Hur står det till i skafferiet? Kom och lär om mat, hälsa och miljö på ReFood @ Orangeriet. Pröva nya smaker, få idéer, diskutera, fixa utmaningar, hacka grönsaker och avnjut en musikalisk ReSoup under festliga former.

 

Detox Outdoor - FILM och BRAINSTORMING med Greenpeace

18.30 - 19.15
Presentation av kampanjen Detox Outdoor,  för giftfri produktion inom friluftsindustrin, filmvisning och diskussion för att få era idéer och förslag.


Schysst Mini-Mat-Mässa

19.00 - 21.00
Om och med klimatsmart, spännande mat, hållbart tänk, tipsrunda, kollaborativ anslagstavla m.m.
Helen Högsten & Anne Lötjönen Sund dukar upp ett yogabord med ReFood från trädgården. Norrby Hönskooperativ berättar om höns i stan. Du kan provsmaka delikatesser på rester och få recept av Lilian Svensk. Eller varför inte testa en slurk probiotisk dunderdricka och sen anmäla dig till 'Run for your life'.


INVIGNING av Borås första smoothiecykel

19.30 - 21.00
Årets miljöhjälte - Kennet Öhlund - har byggt en smoothiecykel som kan användas i vanlig trafik, samt stationärt som ett köksredskap! Årets julklapp!? Motion, miljövänlig energi, kul och nyttig! Välkommen att beundra, fira och testa att mixa en ekovänlig supersmoothie!


WORKSHOP - Makeover av fina, fläckiga bordsdukar

20.00 - 21.00
Vi fixar! Kreativa lösningar med hållbar twist! Borås Biståndscenter har donerat ett gäng övergivna dukar som ska få en ny chans att glänsa.


ReSoup WORKSHOP (med musikalisk fond)

Samling kl. 18.30...
Kom och laga god lördagssoppa av räddade grönsaker och överblivna, prima råvaror tillsammans med restaurang Teaterbron 1. Avnjut till en musikalisk fond framförd av A gilbert play och Mårten Skoog.


Sunbender Live

21.00
Trion Jaz McDow (gitarr och sång), Daniel Waern (gitarr och sång) och the Stonebreaker (percussion) har fått förstärkning av basisten Mikael Bergqvist och bildat bandet Sunbender. Pemiärgig på vår festival! Bandet bjuder på en skön akustiskt mix av eget material och covers.

Fri entré

 

---

Eventet på Textilmuseet är med i Pussel Borås. Pussel samlar platser i Borås där du kan uppleva eller utöva kultur. Det kostar dig ingenting extra, du betalar genom att fortsätta att lägga din tid på kultur. Alla platser har varsin pusselbit. När du gör någon aktivitet hos dem får du en pusselbit som du då klistrar in i på ditt egna pusselkort. Om du har två pusselbitar får du gå på Guldpusselkväll - exklusiva arrangemang flera gånger i månaden - och där får du en guldpusselbit. (Pussel gäller för dig över 13 år.)